23948sdkhjf

Stormen kring SSM är inte över – kan stämmas av 54 köpare

Experten: "Det är inte meningen att man ska sitta på pottkanten som förhandstecknare"
Vi har tidigare rapporterat om stormen kring SSM och deras otydliga förhandskontrakt. Nu skriver Dagens Industri att någon eller samtliga av de 54 köparna kan komma att stämma bolagets bostadsrättsförening West Side Solna – för avtalsbrott.

Stämningsansökan kommer efter det att föreningen krävt att köparna omvandlar förhandskontrakt till upplåtelseavtal. I praktiken innebär det att köparna i så fall tvingas köpa lägenheter de tidigare lagt handpenning på, fastän att huset inte blev färdigbyggt i tid. Det ursprungliga tillträdesdatumet var nämligen i oktober förra året.

Det är Altrium advokatbyrå som för förhandstecknarnas talan och stämningsansökan kommer att lämnas in till Stockholms tingsrätt inom kort. Thomas Karlsson, advokat på byrån, menar att förhandsavtalen är oförenliga med bostadsrättslagen just på grund av förseningen.

– Då säger lagen klart och tydligt att avtalen är ogiltiga, säger Thomas Karlsson till Dagens Industri.

Han får medhåll av Jori Munukka, professor i civilrätt med särskild inriktning på fastighetsrätt vid Stockholm Centre for Commercial Law.

– Tidpunkten för upplåtelse är för löst angiven. Det är inte meningen att man ska sitta på pottkanten som förhandstecknare, säger Jori Munukka till Dagens Industri.

I ett mail till Building-Supply delar SSM med sig av sitt perspektiv.

– Av vårt pressmeddelande den 8 mars framgår att berörda avtal är giltiga och att föreningen därmed anser hävningen sakna grund. Avtalen i det berörda projektet har verifierats av flera specialiserade advokatbyråer som jobbar med fastighets- och bostadsjuridik, skriver Ann-Charlotte Johansson, kommunikatör på SSM, och tillägger:

– Föreningen har inte krävt att bostadsköparna tecknar upplåtelseavtal nu – utan köparen kan välja mellan att teckna ett tilläggsavtal alternativt teckna upplåtelseavtal nu eller vid ett senare tillfälle.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125