23948sdkhjf

SSM i blåsväder för otydliga förhandsavtal

Köpare vill dra sig ur kontrakt de upplever som "luftslott".
En stor mängd av bostadsrättsproducenten SSM:s köpare hävdar att förhandsavtalen för flera byggprojekt är ogiltiga. Nu riskerar bolaget, som redovisade en nästan hundraprocentig försäljningsgrad i sin senaste kvartalsrapport, att hamna i en skakig tillvaro som närmast kan likna ett massavhopp. Det skriver Svenska Dagbladet .

– Det intressanta är att SSM har tillämpat mallavtal som är felaktiga. Och då är det ett luftslott. De har egentligen inte sålt alla lägenheterna, hävdar Thomas Karlsson vid Altrium advokatbyrå, till tidningen.

Och osäkerheten skakar om bostadsmarknaden. Enligt Svenska Dagbladet är rättsprocessor på gång där köpare och byggare står mot varandra. Tidningen skriver att källor berättat för dem att ”det vimlar” av kunder som vill ta sig ur sina förhandsavtal. Detta gäller inte bara SSM även om bolaget är ett av de som står i störst fokus.

– Man kan inte upplåta bostadsrätter i ett hus som inte finns. Och en tidpunkt för upplåtelsen kan inte formuleras hur som helst. Dessutom ger avtalslagen konsumenten ett visst skydd mot oskälighet när det gäller förhandsavtal, säger Jörn Liljeström, till Svenska Dagbladet.

Minst 400 lägenheter, belagda i SSM-föreningarna Brf West Side Solna och Brf Metronomen, ska ha otydliga förhandsavtal. Svenska Dagbladet skriver att datum för upplåtelse anges i dem, men att det finns en alternativ tidpunkt som SSM kan välja – rent specifikt ett "senare datum då den ekonomiska planen är registrerad av Bolagsverket”.

Svenska Dagbladet rapporterar även att Brf West Side Solna skulle ha varit klar nu, men är framskjuten till slutet av 2019 eller början av 2020.

SSM å sin sida menar att avtalen är korrekta och bindande. I ett mail till Svenska Dagbladet skriver deras kommunikationschef Ann-Charlotte Johansson:

"Är det verkligen att skydda konsumenten/föreningen om lagstiftaren verkar för att underlätta hävning av avtal för spekulationsköpare?”

Vad som händer framöver återstår att se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078