23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så tar du bäst hand om dina tavlor

När du har fina oljetavlor i ditt hem så vill du förstås att de ska se bra ut på under många år framöver. Här hittar du skötselråd och tips för oljetavlor.

När du har hittat de perfekta tavelmotiven för ditt hem och köpt dina konstverkså vill du förstås att dina tavlor fortsätter att se bra ut på din tavelvägg under många år framöver. För att det här ska vara möjligt så är det viktigt att du regelbundet tar hand om dina tavlor så att dina målningar inte skadas under årens lopp. I det här inlägget delar vi med oss av tips för hur du bäst kan da hand om dina tavlor.

Damma av dina tavlor
Damma av dina oljetavlor minst två gånger om året. Se också till att använda en bra dammborste för det här. Använder du en med konstgjorda fjädrar eller till och med en för grov duk så riskerar du att skada färgen och orsaka skrapor på tavlan. Kom också ihåg att undvika att använda dig av vatten, en spray eller andra medel eller lösningar då de kan reagera med oljemålningen och skada dess färg.

Var försiktig med vassa ytor när du tar ner tavlan
Se upp för vassa ytor när du dammar av eller tar ner din tavla. Vassa eller trubbiga ytor eller föremål kan lämna hemska märken på målarduken som kan skada målningen. Låt därför aldrig din tavla luta mot fel sorts yta när du tar ner den tillfällift.

Undvik direkt solljus
Lång exponering för solljus under en längre tid kan vara skadligt för färgerna i din oljemålning och göra att de mattas av. Det här är viktigt att ha i åtanke, speciellt när du väljer var du ska hänga dina tavlor någonstans i t.ex. ditt sovrum eller vardagsrum.

Transportera din tavla på rätt sätt
Om du någonsin måste transportera din tavla (t.ex. vid en flytt) så är det bäst att lägga den platt t.ex. mot en större bit kartong eller annat stadigt material på både fram- och baksidan, och sedan täcka tavlan i t.ex. bubbelwrap. Försök att inte låta tavlan vara täckt såhär alltför länge då fukt lätt kan byggas upp vilket kan skada målningen, så se det här som en högst tillfälligt åtgärd för att skydda tavlan vid transport.

Se till att tavlorna befinner sig i rätt temperatur
See upp för fel temperaturer. Precis som direkt solsken kan vara skadligt för oljemålningar så är det viktigt att tavlorna inte utsätts för extrem värme eller kyla. Det här är viktigt att tänka på när du t.ex. ska förvara dina tavlor. En varm vind under sommaren eller en fuktig källare är inte den bästa miljön för dina vackra oljemålningar, så försök hålla dem lagrade eller avställda i en plats där de är i rumstemperatur.

När det kommer till hur man ska förvara dem så bör tavlorna inte heller vara nära marken. Det är lätt hänt att t.ex. en vattenläcka i ett förråd kan skada tavlorna om de inte förvaras ovanför marknivå. Förvaras flera tavlor nära varandra så bör man ha kartong eller någon form av delare emellan dem för att undvika att de trycker emot varandra och lämnar några fula märken eller avtryck. Är dina oljetavlor avställda under en längre tid så är det värt att då och då undersöka dem, damma av och se till att de inte skadats. Iblan kan silica gel hjälpa till att skydda tavlor mot skadlig fukt.

 

Sänd till en kollega

0.078