23948sdkhjf

Återuppbyggnad av anrikt hus i Mölle påbörjad

MVB har startat återuppbyggnaden av Kockenhus - här skrevs Röde Orm, efter den förödande branden i januari. Det ursprungliga utseendets exteriör ska återställas.

Det är Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen har gett MVB uppdraget att genomföra projektet.

Branden i januari 2022 totalförstörde slottet som Nils Gyllenstierna lät bygga 1882. Kvar fanns enbart husets fasad samt delar av det ena tornet. Då byggnaden är viktig för orten ur ett historiskt perspektiv beslöt Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen att återuppbygga slottet och återställa det ursprungliga utseendet exteriört.

Nu är arbetet i gång och första etappen är att bygga upp nya stommar och tak så att slottet skyddas från väder och vind.

− Det är alltid spännande att arbeta med äldre hus, då vi ofta inte har tillgång till de ursprungliga byggritningarna. Många gånger får vi hitta lösningar efter hand när nya och oväntade saker dyker upp, säger Magnus Wreifält, Arbetschef på MVB Syd AB.

Kockenhus har sedan det byggdes varit privatbostad för släkterna Gyllenstierna och Stiernstedt. Det var också här, i ett av tornrummen, som författaren Frans G. Bengtsson skrev stora delar av sin roman Röde Orm när han var gäst på slottet sommaren 1945.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141