23948sdkhjf

Årets Svenska Ljuspris går till...

Kungl. Vetenskapsakademien och Sundbybergs kyrka blev årets vinnare av utmärkelsen Svenska Ljuspriset.

Det blev Kungl. Vetenskapsakademien (KVA) och Sundbybergs kyrka & kyrkopark som kammade hem vinsten i årets tävling Svenska Ljuspriset. Prisutdelningen skedde i samband med Ljusdagen i Stockholm. Tävlingen har två klasser, en för interiör- och en för exteriörprojekt.

Vinnare av Svenska Ljuspriset Interiör - Kungl. Vetenskapsakademien, Stockholm

Juryns motivering: ”Ett ljus i symbios med arkitektur och interiöra material, förhöjer såväl de historiska som moderna rummen. Kreativa och subtila ljuslösningar uppmuntrar på ett unikt sätt till det vetenskapliga samtalet.  Tekniska utmaningar sent i processen ledde fram till en brilliant specialtillverkad armatur. Detta projekt av kunglig dignitet och finess, ger besökaren en aldrig sinande ström av wow-upplevelser.”


Vinnare av Svenska Ljuspriset Exteriör – Sundbybergs kyrka och kyrkopark

Juryns motivering: ”Med stort engagemang och med respekt för kulturarv, belysningshistoria, stadsbild och miljöpåverkan har designteamet skapat en gudomlig ljusmiljö, att både på håll betrakta och vistas i. Genom noggrant utvalda och inriktade armaturer samt väl balanserade ljusnivåer framhävs kyrkobyggnadens volymer och dess speciella arkitektur. Därtill har man på ett föredömligt sätt haft modet att släcka ner nattetid. Ingenting har lämnats åt slumpen!”

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter. 

Tävlingen har en lång tradition och arrangeras nu för trettionde året i rad. Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095