23948sdkhjf

Peabbolag investerar halv miljard - fördubblar produktion av betongelement

Peabs dotterbolag Byggelement gör sin största insats hittills för att automatisera tillverkningen av betongelement och halvera cementbehovet.

Byggelement, är en av Sveriges ledande leverantörer av kompletta stomsystem i betong och prefabricerade betongelement, investerar närmare en halv miljard kronor för att öka produktionen i sina anläggningar i Ucklum utanför Stenungsund och i Hallstahammar.

I Hallstahammar kompletteras tillverkningen av bjälklag med en helt ny fabrik för tillverkning av både inner- och ytterväggar. I Ucklum, utanför Stenungsund, ska väggfabriken även vara inriktad på tillverkning av bjälklag. Med utbyggnationerna blir fabrikerna kompletta leverantörer av högindustrialiserade produkter för stora geografiska områden.

– När vi nu fördubblar vår produktionskapacitet för att möta marknadens efterfrågan, så tar vi ett tekniksprång från manuell hantering till automatisering genom robotik och smarta maskiner. Dessutom kommer vi att kunna producera betongelement med minst 50 procent alternativa bindemedel som standard och kan därmed säkerställa vårt försprång inom klimatförbättrad prefabproduktion, säger Carl Rülcker, vd för Byggelement.

Utbyggnationen i Ucklum beräknas vara färdigställd hösten 2023 och Hallstahammar vid årsskiftet 2023/2024.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109