23948sdkhjf

UPPDATERAD: Glädjebesked för Preems bygge

Mark- och miljööverdomstolen avslår ett antal överklaganden mot Preems anläggning vilket innebär att bolaget kan gå vidare med sina planer. Vi har talat om Preem om vad detta innebär.

Mark- och miljööverdomstolen avslår ett antal överklaganden mot Preems anläggning vilket innebär att bolaget kan gå vidare med sina planer. Vi har talat om Preem om vad detta innebär. 

Uppdaterad med kommentarer från Preem. 

Tidigare i år fick Preem tillstånd att bygga om sitt raffinaderi i Lysekil för att kunna producera bränsle baserat på förnybar råvara.

I juli överklagade tre miljöorganisationer tillståndet. Nu har Mark- och miljödomstolen prövat överklagandet och avslagit det, rapporterar Bohuslänning

– Det betyder att Preems planer att bygga om den existerande Synsat-anläggningen på raffinaderiet i Lysekil kan fortskrida. Ombyggnationen är ett avgörande inslag i Preems omställning från fossilt till förnybart och innebär att raffinaderiet i Lysekil blir Skandinaviens största produktionsanläggning av biodrivmedel, säger Preems presschef Dani Backteg till oss. 

 Han förklarar för oss varför investeringen är så viktig. 

– Detta är en helt nödvändig investering om Sverige ska nå målet om att ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030 - där utökad förnybar produktion kommer att spela en central roll för att Sverige ska nå de uppsatta klimatmålen. Ombyggnationen bedöms nämligen minska utsläppen i hela värdekedjan med 1,7 miljoner ton koldioxid varje år, varav den största minskningen kommer att ske inom vägtrafiken. Det motsvarar de årliga klimatutsläppen från cirka 500 000 personbilar.

Beslutet kan överklagas till Högsta domstolen. 

Läs vår tidigare intervju med Preems vd Magnus Heimburg om bolagets planer och vår nyhet om beslutet att gå vidare

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11