23948sdkhjf

Byggarbetare bröt ryggen i hisschaktsfall - bolag får betala kvarts miljon

En byggnadsarbetare på en byggarbetsplats i Karlstad föll tio meter nerför ett hisschakt och bröt ryggen och bäckenet. Nu får arbetsgivaren betala 250 000 kronor.

Summan utgörs av böter för arbetsmiljöbrott.

Under 2020 pågick en ombyggnad av en befintlig byggnad i Karlstads kommun. Byggarbetaren hade till uppgift att sätta upp gipsskivor på en vägg i anslutning till ett hisschakt. För att komma åt vägg där gipsskivor skulle sättas upp hade han lagt tre brädor över hisschaktet, skriver Dagens Juridik.

När han sedan ståendes på brädorna utförde arbetet tappade han balansen och föll cirka tio meter ner i botten på hisschaktet. Av fallet ådrog han sig frakturer i den första och andra ländryggkotan, på den femte ländryggkotans högra sidoutskott och i den högra delen av bäckenet.

Arbetaren saknade både utbildning och tidigare erfarenhet av arbetet. Enligt strafföreläggandet består brottet i att arbetsgivaren dels inte ställde upp ett fallskydd och dels inte gav arbetaren instruktion för hur arbetet skulle utföras för att vara säkert.

Byggföretaget har ännu inte godkänt föreläggandet, enligt uppgift från Åklagarmyndigheten till Nyhetsbyrån Siren. Företaget kan motsätta sig föreläggandet och gå till domstol i stället. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141