23948sdkhjf

Yrkesutbildades löner ökar - akademikernas minskar

Professor: Akademiker massutbildas till kunskap ingen efterfrågar.

Akademiker tjänar sämre och yrkesutbildades löner ökar. Det är en effekt av att många väljer högskoleutbildningar som inte efterfrågas och av marginalskatterna, menar experter.

– En akademisk examen ser bra ut på ytan men tittar man lite noggrannare är substansen bakom ofta tveksam, säger professor Mats Alvesson, till Tidningen Näringslivet.

Löneskillnaden mellan högskoleutbildade och de som enbart har en gymnasieutbildning har minskat rejält under hela 2000-talet. Det visar en rapport från Sveriges akademikers centralorganisation, Saco.

Sacos chefsekonom Håkan Regnér konstaterar att ett skäl till det är att den tekniska utvecklingen har förändrat även akademikernas arbetsmarknad. Största förändringarna har skett inom privat sektor där utbildningspremien också faller mest.

– Vi har haft en it-kris, en bankkris och en coronakris samtidigt som ny teknik har förändrat jobben. En del akademikerjobb har försvunnit medan det har tillkommit andra som ställer helt andra krav på kompetens och kunnande, säger han till Tidningen Näringslivet.

Till exempel har införandet av ny teknik slagit ut jobb för akademiker inom bank och finans, och förändrat jobbkraven för många ingenjörer inom industrin under 2000-talet.

– Vissa har blivit av med relativt högavlönade jobb och fått gå till positioner med lägre lön.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109