23948sdkhjf

Södra Hemlingby – snabbt, säkert och snustorrt

Strax söder om centrala Gävle byggs det mycket just nu. I Södra Hemlingby bygger Byggpartner 132 hyreslägenheter åt allmännyttiga Gavlegårdar, med KL-trä och limträ från Setra. På mindre än ett år ska alla stommarna vara resta, en plan som håller trots en snörik senvinter.

De 132 lägenheterna är fördelade på sex huskroppar med elva hus, som alla ska stomresas under ett knappt år, från november 2021 till oktober 2022. Building Supply kunde vid besöket i Södra Hemlingby konstatera hur effektivt stomresningen fungerar, med fyra personer på plats inklusive kranföraren som snabbt lyfter de gigantiska KL-skivorna på 18x3,5 meter på plats.

Bygget görs utan tält. I stället använder man en alldeles ny teknik för att hålla träet torrt. Alla skivor förses redan på Setras fabrik i Långshyttan med ett skyddande tejpskikt. Detta är tätt mot vatten men tillåter luft att passera. Tejpen sitter kvar tills stommen är rest och taket på plats.

I Södra Hemlingby kommer en stor del av ytterväggarna i lägenheterna att exponera KL-trä. Man har valt ytterväggarna för att dessa inte är bärande och det därmed är lättare att få okej från kommun och brandmyndigheter. Men synligt trä ställer extra krav på utseende och hantering, något som både Setra och Byggpartner varit noga med att anpassa sig till. Ytskikten har valts ut efter utseende, och både transporter och montage har genomförts med hänsyn till den exponerade ytan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078