23948sdkhjf

Var fjärde i bostadsrätt riskerar nästan dubbla avgifter

Enligt en nationell studie baserat på 5196 bostadsrättsföreningar riskerar 25 procent av alla bostadsrättsföreningar kraftigt höjda månadsavgifter.

Studien utgår från nyckeltalet räntekänslighet som beskriver föreningens motståndskraft mot framtida ränteökningar, allt annat lika. Exempel: 5 procent räntekänslighet innebär att om räntan går upp 1 procentenhet behöver föreningen öka månadsavgiften med 5 procent för att täcka de högre räntekostnaderna. Medianvärdet i studien är 9,2 procent. En kombination av hög belåning och en låg avgiftsnivå ger högräntekänslighet.

- Det är stor skillnad mellan föreningar. Cirka 25 procent av föreningar är förhållandevis opåverkade av räntehöjningar medan runt 25 procent riskerar en mycket kraftig påverkan. Det motsvarar cirka 250 000 faktiska hushåll i Sverige.

Om man utgår från att 70 procent av alla boende dessutom har rörliga bolån är det många hushåll som kan få det riktigt tufft, säger Hampus Dahlstedt på allabrf.se.

För att kunna ta reda på räntekänsligheten i en bostadsrättsförening behöver man känna till föreningens totala skulder och totala årsavgifter. Genom att multiplicera totala skulder med en procentenhet, och därefter dividera med totala årsavgifter ser man hur mycket föreningen behöver höja årsavgiften om räntekostnaderna stiger med 1 procentenhet.

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109