23948sdkhjf

Denna byggleverantör vann Nordbyggs Guldmedalj

Vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj prisades för cirkularitet och låga emissionsvärden.

Recoma byggskivor tog hem Nordbyggs Guldmedalj, priset för årets mest innovativa produktnyhet 2022. 

Skivorna är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen vilket bidrar till ett lågt klimatavtryck.

Priset för Nordbyggs Guldmedalj delades ut under torsdagseftermiddagen på mässan, en tävling i samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst. Av tio nominerade produktnyheter kammades förstapriset hem av Recoma byggskivor.

”Juryn väljer i år att premiera cirkularitet och att undvika farliga ämnen i vår bebyggda miljö. Att använda uttjänta dryckesförpackningar ger mycket låga emissionsvärden av såväl TVOC* som formaldehyd och tillverkningen i Sverige bidrar till att hålla transporterna nere. Juryn imponeras av att den innovativa produkten har potential till storskalig produktion. Eftersom materialet är återvunnet blir klimatavtrycket lågt, vilket ger ett bidrag till ett mer hållbart samhällsbygge. Recoma får guldmedaljen för sina byggskivor, tillverkade i Sverige av återvunna förpackningar”.

Recoma byggskivor tillverkas i Sverige av återvunna kompositförpackningar som annars hade blivit avfall. Råmaterialet behandlas genom torkning, sterilisering, malning och pressas slutligen ihop under höga temperaturer. Inget tillsätts vid tillverkningen och den energi som går åt för tryck och värme kommer helt från förnybar energi. Material som blir spill vid tillkapning går tillbaka igen i processen som ny råvara.

– Det känns oväntat att vinna Nordbyggs Guldmedalj men det är verkligen en bekräftelse på att vi är på rätt spår i branschen. Vi är ganska nya då vi bara hållit på drygt ett år så det har gått i raketfart, säger Max Rosenberg, vd för Recoma och vinnare av Nordbyggs Guldmedalj.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094