23948sdkhjf

Försäljningsrace i byggmaterialhandeln

Byggmaterialindex från Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen ökade med 18,9 procent under första kvartalet 2022 jämfört med samma kvartal 2021.

Branschorganisationen har mätt på jämförbara enheter och i löpande priser. Den underliggande prisutvecklingen har varit hög under perioden och uppskattas till strax under 30 procent.

2022 har inletts starkt, med en försäljningsutveckling på 18,9 procent under första kvartalet. Stora delar av tillväxten kan dock hänföras till prisuppgångar på framför allt träprodukter och byggmaterial. Träprodukter har ökat kraftigt i inköpspris även under det senaste kvartalet och står för cirka 20 procent av branschens försäljning, vilket påverkar utvecklingstalen, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna.

Under första kvartalet 2022 var utvecklingen starkast i Södra Sverige, med över 24 procents ökning jämfört med samma period förgående år, följt av Norra Sverige som ökade med nästan 23 procent. Resterande regioner har haft en försäljningsökning med mellan 12 och 19 procent.

Försäljningsutvecklingen i proffshandeln ökade under årets första kvartal med drygt 26 procent jämfört med samma period föregående år. Försäljningsutvecklingen i konsumenthandeln ökade med 0,5 procent under samma period.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11