23948sdkhjf

Bygg! Men inte där jag bor

De allra flesta vill lösa bostadsbristen. Men få vill att det ska byggas nära där de själva bor. Det visar Hyresgästföreningens nya rapport Hyresgästerna 2022, utförd av Novus.

Över 50 procent av de svarande tycker att platser där det idag inte bor någon är lämpligast när det ska byggas nytt. Däremot är det bara 15 procent som tycker att förtätning och nya bostäder där de bor är att föredra. 

– Det finns en tydlig målkonflikt när det kommer till nya bostäder. De flesta är helt med på att bostadsbristen måste lösas. Men när det kommer till kritan säger alltför många: Bygg - men inte där jag bor! Vi ser att lösningen är att staten kliver in och tar en större roll i att mana på kommunerna att lösa bostadsbristen, säger Marie Linder förbundsordförande på hyresgästföreningen.

Enligt Boverket behöver det byggas runt 65 000 bostäder om året. 83 procent av hyresgästerna, 67 procent av bostadsrättsägarna och småhusägarna vill att det i första hand ska byggas fler hyresrätter. Bara 12 procent anger att bostadsrätter är prioriterat medan 8 procent anger att villor och radhus är prioriterat. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125