23948sdkhjf

Guldstolen till Kunskapshuset

Årets tema på Arkitekturgalan var förändring – att öka takten för att nå klimatmålen kopplat till samhällsbyggande och arkitektur. På galan delades priset Guldstolen ut för årets bästa inredning.

Kunskapshuset i Gällivare utmärker sig på flera sätt. Projektet har involverat många människor och medborgardialoger har genomförts inför stadsomvandlingen som ska ske när Malmberget flyttas på grund av gruvdrift, och de två centrumen slås ihop. Arkitekterna bakom byggnaden är Liljewall och MAF arkitektkontor, som inspirerats av naturen och gruvan.

Byggnaden består av limträ, betong och metall. Konceptet är hållbart och sparsamt medan kulören har en lugn och återhållsam ton. Fasaden, likt interiören, består av trä och glas där pelarna har en röd kulör. Juryns motivering lyder följande:

”Inredningens delar har med stor skicklighet flätats samman. Utsidan blir insidan och den röda tråden löper vidare; från de bastanta kraftfullt röda sittmöblerna och den skulpturala mörkt linoljefärgade ståltrappan med sina tvinnade trapplopp till den lekfullt utformade belysningen, lätt, sirlig och grafisk. Årets vinnande interiör är varm, välkomnande och öppen för alla.”

– Projektet har hög nivå med väl genomförd konceptuell röd tråd. Exteriör och interiör är tätt sammanflätade genom ett starkt formspråk som bidrar till projektets sofistikerade helhet. Byggnadens många funktioner får på ett elegant sätt plats utan att någon tar över och planlösningen med sina fyra framsidor får en naturlig kontakt med invånarna i staden, säger juryns ordförande, arkitekt SIR/SAR/MSA Mia Erlandsson.

Övriga nominerade till priset var smyckesbutiken All Blues i Stockholm, kontoret EQT i Stockholm och familjehuset Villa G på Ekerö.

Foto: Anna Kristinsdottir

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141