23948sdkhjf

Svensk Betong: “Behövs genomgripande reformer”

Branschorganisationen Svensk Betong har publicerat en uppdaterad konsekvensanalys rörande den svenska cementkrisen. De anser att mer vikt vid samhällsnytta måste väga in när beslut om tillstånd ges.

Tidigare i år gav Högsta domstolen Cementa ett tillfälligt tillstånd att bryta kalk i Slite året ut. I den uppdaterade rapporten skriver Svensk Betong att på kort sikt går det bara att öka importen av cement marginellt. En omställning till att importera helt istället för att producera skulle ta flera år menar de.

– Det gör det sannolikt  att Sverige skulle bli beroende av utomeuropeisk cement från länder som Turkiet och Kina, säger Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong, i ett pressmeddelande. 

Rapporten hänvisar bland annat till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som tidigare sagt att det behövs byggas omkring 50 000 skyddsrumsplatser. Något som skulle kunna hotas om Sverige inte skulle vara självförsörjande på cement.

Malin Löfsjögård menar att det skulle behövas stora reformer av tillståndsprocesserna, men att det också las mer vikt vid samhällsnyttan av verksamheten.

– Och inte bara säkerställa den lokala miljöpåverkan. Politiken måste också se över möjligheterna att klassa kalkstensbrytning och cementtillverkning som samhällsviktig funktion.

Det är en åsikt som delas av flera andra. Tidigare i år höll Stockholms handelskammare ett seminarium om de långa tillståndsprocesserna. Där efterfrågades också ett bättre samarbete mellan de olika myndigheterna när beslut om tillstånd ska fattas.

– Varje myndighet har ett ganska specifikt bevakningsområde. Ingen ser helhetsperspektivet. Det uppdraget ligger egentligen i dag på länsstyrelserna, men givet att man flyttat bort utvecklingsperspektiven till regionerna har man också avlövat länsstyrelserna så att de kanske inte har resurserna eller personerna som kan frågorna, sade Maria Sunér, vd för Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078