23948sdkhjf

Ny rymdfabrik byggs i Linköping

Beyond Gravity fördubblar produktionen av satellitdispenser genom ytterligare produktionsyta på 4 600 kvadratmeter.

Utbyggnaden kompletterar den befintliga ytan på 3 000 kvadratmeter. Den nya hallen är utformad för serieproduktion.

Fabriken medför ett 60-tal nya arbetstillfällen, från cirka 140 till cirka 200 medarbetare. Den 15 mars, togs det första spadtaget, med närvaro från bland annat Rymdstyrelsen och Linköpings kommun.

Beyond Gravity har placerat mer än 1 100 satelliter i omloppsbana, exempelvis den europeiska satellitnavigeringskonstellationen Galileo, internetkonstellationen OneWeb, satellitkonstellationen TerraBella för jordobservation samt den kanadensiska konstellationen Radarsat, även den för jordobservation.

Alla Beyond Gravity-dispenser och separationssystem tillverkas i Linköping.

— Det var självklart att investeringen skulle göras i Linköping. Vi har mycket kompetenta medarbetare och en perfekt infrastruktur för New Space, säger Holger Wentscher, ansvarig för affärsområdet Launchers på Beyond Gravity.

Den nya rymdfabriken ska stå klar 2023 och byggs i företagsparken Cavok District, som blir Linköpings nya flyg-och rymdkluster. I den nya anläggningen kommer Beyond Gravity att kunna producera ett dispenser-system per vecka, istället för ett i månaden. Med det kan företaget möta, och stödja, den snabba tillväxten av satellitkonstellationer.

— Vi förkortar våra produktionsledtider med 50 procent, säger Holger Wentscher.

Louis León de Chardel: vice vd Beyond Gravity, Anna Rathsman: Generaldirektör Rymdstyrelsen, Niklas Borg: Kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd M

Fotograf: Patrik Ekenblom

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094