23948sdkhjf

Träbyggnad som utmanar träts egenskaper

På Tekniska museets innergård pågår bygget av den klotformad domen i trä som kommer att bli Wisdome Stockholm. Omsluten av ett sluttande tak i trä och glasfasad kommer domen att rymma en 3D-projektioner i 360 grader där besökare ska kunna ta del av vetenskap genom visualiseringsteknik.

I ett kylslaget och snöigt Stockholm togs det första spadtaget till Wisdome Stockholm. Representanter från de olika partnerna samt Tekniska museet deltog, där bland annat kulturministern Jeanette Gustafsdotter, astronauten tillika styrelseordförande för museet Christer Fuglesang, Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och arkitekter och konstruktörer från Blumer Lehmann och Elding Oscarson fanns på plats.

På en yta av 1 325 meter kommer den 21,6 meter i diametern stora och 12,2 meter höga domen att ta form. Bakom Wisdome utformning står arkitekturkontoret Elding Oscarson som har ritat byggnaden, ett projekt de kom in i 2019.

– Vi har jobbat med trä tidigare, fast med enklare konstruktioner. Det här har handlat om att utmana oss själva men också alla runt om kring oss, och det har inte varit enkelt men med rätt samarbetspartner och rätt kompetens har vi till slut lyckats med det, säger Johan Oscarson, arkitekt på Elding Oscarson.

Under projektets gång har flera utmaningar uppstått kopplat till den speciella utformningen. I arbetet med träbyggnaden finns konstruktören Blumer Lehmann, som står bakom träbyggnaden Swatch Headquarters i Schweiz och Cambridge Mosque i Storbritannien.

– Det första handlar om att hitta en placering för den här stora domen på en så pass liten plats. När vi väl hittade ett grepp på hur vi kunde organisera byggnaden hade vi idén om att jobba med Tekniska museets DNA som handlar om utforskade och innovation. Det vi ville var att integrera det i vårt förslag, så då kände vi att Tekniska museet måste vara den plats där man utforskar träbyggandet, säger Johan Oscarson, och fortsätter:

– Det finns exempel på liknande strukturer, men i Sverige finns det inget liknande. Det finns många fördelar med att jobba med trä, klimatmässiga men också att vi utnyttjar träts egenskaper och pushar gränserna kring vad som är möjligt att göra med trä. Det är alltid intressant, oavsett vad det är för material.

Materialet kommer från Stora Ensos verksamhet i Gruvön och Finland. Det sluttande taket består av ett rutnätssytem i fem lager som har en spännvidd på 48 meter, utan att stöttas av pelare. Omkring 20 kilometer LVL-trä kommer att gå åt till taket, medan domen kommer att bestå av CLT trä.

– Trä kommer från en förnybar råvara, till skillnad från stål och betong som baseras på ändliga resurser. Allt trä som används i projektet är certifierat och kommer från hållbart brukade skogar i Värmland och Finland, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso.

Byggkomponenter förproduceras i fabrik och eventuellt spill återbrukas.

– Detta leder till mindre avfall på byggarbetsplatsen. Det blir en kostnadsbesparing i projektet. Trä är ett fantastiskt byggnadsmaterial då det både är lätt och har stark konstruktiv förmåga. Den låga vikten leder till betydligt mer effektiva transporter, säger Per Lyrvall och fortsätter:

– Flera oberoende vetenskapliga studier har visat att användning av trä i byggen har stora klimatfördelar jämfört med andra byggnadsmaterial.

Wisdome finansieras med Stora Enso som huvudparter, Vectura som parter för byggprojektledning, NIBE som hållbarhetsparter och Ericsson som huvudparter till Tekniska museet. Wisdome Stockholm beräknas öppna under 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109