23948sdkhjf

Dramaten och Operans nya jättebygge

Intill väg 226 i Flemmingsberg har bygget av Dramaten och Operans gemensamma verkstäder och ateljéer påbörjats. Den 12 000 kvadratmeter stora byggnaden kommer även att rymma kostymförråd, arkiv och repetitionssalar. Bakom byggnaden står Fabege, Huddinge kommun och entreprenören tillika byggbolaget MVB.

I ett kylslaget februari samlades representanter från Operan, Dramaten, Fabege, MVB och politiker från Huddinge kommun för att te det första spadtaget till den nya byggnaden. Arkitekter från Strategisk Arkitektur har utformat fasaden, vars utseende kommer att likna en ridå, och vetta mot Huddingevägen i vad som av MVB:s affärsområdeschef beskriver som ett skyltfönsterläge.

– Vi har ungefär 3 000 kubikmeter berg som ska ut härifrån, och har totalt 18 000 kubikmeter schakt. Det kommer sedan att åka vidare till lite olika aktörer, säger Johnny Berglund, affärsområdeschef på MVB.

Fasad i form av en ridå

– Materialet i grunden är betong, sen kommer stålkonstruktion och HDF. Fasaden är av paroc element, där det är plåt på båda sidor och taket är isolerat och har sedum på. På fasaden blir det en plåtbeklädd, säger Christoffer Tainio, platschef på MVB och fortsätter:

– Det som har varit utmanande med det här huset är framförallt att varje rum unikt. Det är verkstäder, testytor och målarrum med specialhissar som ska anpassas.

Flytten till Flemingsberg kommer efter att Operan och Dramatens nuvarande hyresavtalet i Nacka gått ut. Byggnaden beräknas stå klar för inflyttning under sommaren 2024.

Flemingsberg utgör en av de största stadsbyggnadsprojekten i landet. Förutom Dramaten och Operans gemensamma bygge, planeras nya bostäder och lokaler för andra verksamheter, bland annat Alfa Lavals nya kontor och innovationscentrum där inflyttning beräknas ske under 2025. Planerna för Flemingsberg i framtiden är att bygga bostäder åt 50 000 boenden, ha 50 000 besökare och 50 000 arbetare i kommunen.

När vi utvecklar Flemingsberg och en ny stadskärna ska vi se till att kunskap och kreativitet sammanförs med näringsliv, boende och fler besökare. Kungliga Operan och Dramaten är startskottet för det här spännande utvecklingsprojektet, säger Stefan Dahlbo, vd på Fabege i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078