23948sdkhjf

H2 Green Steel får 30 miljoner

H2 Green Steel förbereder för fossilfri stålproduktion i Boden och nu meddelar Energimyndigheten att de stöttar med 30 miljoner kronor.

– Att skapa förutsättningar för stålindustrin att minska sina utsläpp är avgörande för att vi ska nå klimatmålen. Därför är det positivt att vi genom Industriklivet kan vara med och stödja ännu en satsning på ståltillverkning i stor skala som bygger på användning av fossilfri vätgas, säger Klara Helstad, chef på enheten hållbar industri på Energimyndigheten i ett meddelande.

H2 Green Steel planerar att bygga en helt ny produktionsanläggning med låga koldioxidutsläpp i Boden, Norrbotten. Anläggningen är den första i sitt slag, och planeras tas i drift 2024. H2 Green Steel bedömer att den nya produktionsprocessen kommer reducera 95 procent av koldioxidutsläppen jämfört med traditionellt masugnsframställt stål.

Hela tillverkningen från vätgasproduktion till färdigt stål ska vara integrerad, på en och samma plats. Fossilfri vätgas ska användas för att reducera järnmalmen. På sikt ska vätgas och el att ersätta naturgas i samtliga efterföljande steg i processen. Artificiell intelligens och automation ska bidra till minskade produktionsförluster och ökad effektivitet.

– Att drastiskt minska utsläppen från tung industri är beroende av höga ambitioner från både näringslivet och offentliga aktörer, och vi är därför väldigt glada och stolta över att Energimyndigheten valt att stödja vår satsning på grönt stål. Vi är ett internationellt team med både bredd och spetskunskap som driver ett unikt miljöprojekt. Sverige har nu en stor möjlighet att ta ledartröjan för att accelerera omställningen av stålindustrin både på europeisk och global nivå, det känns bra att visa vägen tillsammans med svenska myndigheter, säger Henrik Henriksson, vd på H2 Green Steel i meddelandet.

Industriklivet syftar till att stödja industrin att minska sina utsläpp av växthusgaser, bidra till att uppnå negativa utsläpp samt ge stöd till tillämpning av ny teknik eller andra innovativa lösningar inom industrin som kan bidra till ett fossilfritt samhälle. Industriklivet är en del av EUs Facilitet för återhämtning och resiliens, RRF, Sveriges återhämtningsplan.

H2 Green Steel grundades 2020 med ambitionen att påskynda industrins klimatomställning med hjälp av grön vätgas. Grundare och största aktieägare är investmentbolaget Vargas, som också är medgrundare och en av de större aktieägarna i batteriföretaget Northvolt. H2 Green Steel har sitt huvudkontor i Stockholm och har sin första anläggning under utveckling i Boden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094