23948sdkhjf

Fallolyckor kostar 25 miljarder varje år

Ett fyraårigt projekt mellan Afa försäkring och Judoförbundet ska bidra till minskade arbetsskador på grund av fallolyckor. Något som kostar samhället stora belopp varje år. En yrkesgrupp som är särskilt utsatt är betong-, bygg- och anläggningsarbetare.

Varje år kostar fallolyckor samhället omkring 25 miljarder kronor enligt siffror som Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) kommit fram till när man undersökt kostnaderna. Enligt försäkringsbolaget Afa Försäkring kan dock fallolyckorna förebyggas genom träning. 

Afa försäkringar hänvisar till en beräkningsmodell från Försäkringskassan som visar att kostnaderna för en privatanställd byggnadsarbetare som fått en fraktur på skuldran uppgå till 123 000 kronor om denne är borta i 185 dagar. 

När Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) undersökte kostnaderna för tolv år sedan kom man fram till en kostnad på cirka 22 miljarder. Enligt försäkringsbolaget kan dock fallolyckorna förebyggas genom träning. 

– Varje år inträffar 11 000 fallolyckor på arbetstid. Som en del av Afa försäkrings arbete med att förebygga och minska arbetsskador som följd av fallolyckor, har vi under fyra år genomfört ett unikt samverkansprojekt med Svenska judoförbundet, där syftet varit att öka fallkompetensen i svenskt arbetsliv, säger Susanna Stymne Airey, chef för enheten Förebygga på Afa Försäkring, i ett pressmeddelande.

Hon säger att över hundra arbetsplatser har deltagit i det fyraåriga projektet som nyligen avslutades. Stora Enso Skog var en av dem vilket Entreprenad skrev om i höstas.

– Eftersom vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra, har vi satsat lite extra på att nå just dessa grupper med fallträning.

I yrkesgrupperna som är extra utsatta finns bland annat sjuksköterskor, fönsterputsare och yrkesförare, men även betong-, bygg- och anläggningsarbetare. Susanna Stymne Airey säger att  fallträningsprogrammet är ett effektivt sätt att förebygga risken för fallolyckor och minska skaderisken vid ett fall.

– Fallträningen har inneburit att arbetstagare under tio tillfällen fått judoinspirerad träning i form av styrka, balans och fallteknik för att skapa ökad trygghet och ökad fallkompetens.

Hilmar Kristjansson, fältplanerare i Stora Enso Skog, hade själv nytta av träningen vid ett tillfälle.

– Jag fastnade i en gren och ramlade på ryggen men använde då fallkompetensträningen som en reflex utan att tänka på det. Jag undvek att slå i huvudet. Så det gick bra, säger han.

Enligt Afa försäkringar kan kostnaderna för en privatanställd byggnadsarbetare som fått en fraktur på skuldran  uppgå till 123 000 kronor om denne är borta i 185 dagar. 

– Vi har velat bidra till färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader för arbetsgivare och samhället i stort. Syftet med samverkansprojektet har varit att öka personlig trygghet och minskat lidande på grund av fall i arbete, säger Susanna Stymne Airey.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11