23948sdkhjf

BRA Bygg tar in världens första helt elektriska pålkran

Under bygget av nästa kvarter i GoCo i Mölndal, har byggentreprenören BRA Bygg fått möjligheten att testa världens första helt elektriska pålkran.

GoCo Health Innovation City är ett stort projekt för innovation inom medicin och hälsa  bredvid Astra Zeneca i Mölndal. 

För oss var det självklart att testa den elektriska pålkranen när möjligheten dök upp via vår underleverantör. Den viktigaste vinsten är att slippa lokala koldioxidutsläpp och att minska bullret. Efter tre och en halv veckas daglig pålning kan vi se att den fungerat fantastiskt bra och pålar med mer effekt än en traditionell pålkran, säger Krister Enesten, projektchef BRA Bygg.

Anna Eckerstig är projektutvecklingschef för GoCo Health Innovation City.

– Vi vill ta tillvara varje möjlighet att minska avtrycket på miljön under bygget av GoCo. Hybridstommen i trä är en del, men vi ser också över exempelvis övriga materialval, transporter och energival säger Anna Eckerstig, projektutvecklingschef för GoCo Health Innovation City

Utrustad med två batteripaket om 396 kWh och en 266 kW eldriven kraftstation kan maskinen användas kontinuerligt under en arbetsdag på åtta till tio timmar. Användandet av pålkranen beräknas spara 35 000 kg koldioxid och 14 000 liter diesel per år vilket man nu besparar miljön.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.062