23948sdkhjf

Kiruna slits isär

Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna har drabbats av sprickbildningar. Med hjälp av en nylanserad datatjänst går det att se rörelserna i marken i detalj.

Tidigare ihar SVT rapporterat att Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna drabbats av sprickbildning på grund av LKAB:s gruvbrytning under staden. Markrörelser gör att byggnader skadas och i värsta fall behöver utrymmas. Hjalmar Lundbohmsskolan är en i raden av byggnader som drabbas.

I december 2021 visade en besiktning av Bolagsskolan att det förekom sprickor även där. Bolagsskolan slutade att användas som grundskola 2012, redan då visste man att gruvbrytningen skulle påverka byggnaden. Idag används skolan som kulturskola, idrottshall och mottagning av nyanlända elever. LKAB meddelade efter besiktningen  att de vill att kommunen utrymmer byggnaden på grund av de nya sprickorna så snart som möjligt.

Tack vare det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus satellitflotta, och i samarbete med bland andra den norska geologiska myndigheten, Norges geologiska undersökning och Chalmers tekniska högskola lanserade Rymdstyrelsen nyligen en datatjänst där hela Sverige finns kartlagt i miljarder datapunkter. Tekniken som används heter InSAR (Interferometrisk Syntetisk Apertur Radar). Instrumentet sitter på de europeiska satelliterna Sentine-1. Sentinel-1.

InSAR Sverige lanserades i slutet av 2021 och ska utvecklas under 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094