23948sdkhjf

Arkitekternas uppfattning av byggnadsplåt

Arkitekterna är nöjda när de väljer byggnadsplåt. Samtidigt så finns det en oroande trend, en av tre arkitekter har blivit nekad byggnadsplåt som de redan blivit föreskrivna.

Ökad kunskap om byggnadsplåt, ökat utbud av produkter samt fler estetiska möjligheter har lett till ett bättre slutresultat och nöjdare arkitekter.

Det visar Novus senaste undersökning.

I undersökningen framkommer det att svenska arkitekter de senaste fem åren har ökat sin erfarenhet och kompetens angående byggnadsplåt för tak och fasader.

Siffror från undersökningen:

  • 89 procent av de arkitekter som föreskrivit byggnadsplåt säger att de blev nöjda med slutresultatet.
  • Bland de som är nöjda uppger 64 procent att det är det estetiska slutresultatet som gör projektet lyckat.
  • Bland de nöjda anser 56 procent att samarbetet med plåtslagaren gjorde projektet lyckat.
    45 procent av de nöjda anser att projektet blev lyckat på grund av lämpligt material och lämpliga produkter.

Jämfört med den undersökning som gjordes 2016 har arkitekterna blivit markant mycket mer nöjda. Då angav 67 procent att de blev var nöjda med byggnadsplåten. Det innebär en positiv ökning med 22 procent.

Svensk Byggplåts ordförande Johan Lindström ser positivt på årets resultat.

– Ökad kompetens och god samverkan gör att byggnadsplåten kommer till sin rätt i det estetiska uttrycket, men ett väl genomfört projekt förlänger också livet på den redan hållbara byggnadsplåten. I bästa fall uppåt 100 år, säger han i ett meddelande.

En oroande trend i undersökningen är att fler än var tredje arkitekt har nekats byggnadsplåt. Hela 35 procent av arkitekterna har varit med om att ha föreskrivits byggnadsplåt, men senare blivit nekad detta.

– Vi behöver titta närmare på vad det beror på. Men det är såklart oroande att arkitekter som är pålästa och gör medvetna val utifrån givna kravställningar, blir förbigångna, säger Johan. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079