23948sdkhjf

"Amorteringskravet påverkar mer än förväntat"

Hälften av de som omfattas av amorteringskravet planerar nu en ny värdering av sin bostad och hoppas på mindre eller ingen avbetalning alls.

Det visar en enkät bland 1 000 hushåll i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö som bostadsutvecklaren Nordr låtit NoA Consulting utföra. 

Den 1 september upphörde det tillfälliga undantaget från amorteringskravet, som utnyttjats i stior utsträckning under coronapandemin. Hela 60 procent av de tillfrågade hushållen uppger att de utnyttjat det tillfälliga undantaget. 

– Det är fler än vi trott som har använt undantaget men åtgärden verkar ha haft avsedd effekt – människor har fortsatt att köpa bostäder även i lite osäkra tider, säger Leif Danielsson, vd för Nordr Sverige. 

Av de tillfrågade omfattas 44 procent av amorteringskravet. Drygt två tredjedelar, 69 procent, säger att återinförandet av amorteringskravet kommer att påverka deras privatekonomi, varav hälften av dessa anger att påverkan kommer att bli stor. 

Samtidigt ger värdeökningen, särskilt i storstäderna, hopp. Hälften av hushållen anger att de planerar att genomföra en ny värdering av sin bostad under hösten. Nästan alla räknar med att värdeökningen gör att man inte längre kommer att omfattas av amorteringskravet. 

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094