23948sdkhjf

Äganderätter ökar - SBC vill förvalta

En ny rapport från Svensk Nyproduktion visar att byggandet av ägarlägenheter ökar starkt i Stockholm. 

17, 9 procent av de säljstartade lägenheterna i Stockholm är äganderätter under första kvartalet i år, jämfört med endast 5,7 procent förra året samma tid, enligt nya siffror från Svensk Nyproduktion.

Building Supply ställde fyra frågor till Marie Östlund, bostadsrättsspecialist vid Sveriges bostadsrättscentrum, som ser ett läge att få förvalta äganderätter.

Vad tror Du ligger bakom att äganderätter ökar markant? 

-- Trögheten att få fart på ägarlägenheter som upplåtelseform har troligtvis varit en kombination av regelverk som inte varit anpassade och efterfrågan på marknaden. Nu efter ett decennium, och några lyckade satsningar visat att en mångfald av boende med olika upplåtelseformer uppskattas – och man ser att det fungerar!

Kan den ökande viljan att hyra ut i andra hand avspegla sig i siffrorna?

-- Fördelarna för de som vill ha ett flexibelt boende – det som normalt sett inte är tillåtet i en BRF att kunna hyra ut fritt eller juridisk person får äga är såklart lockande för en del. Det öppnar upp för en annan typ av ägare.
 
Kan det faktum att den boende i en ägarlägenhet verkligen äger och beslutar över de delar av fastigheten hen har nyckel till, spela roll?

-- Det torde vara så att ha valmöjligheten lockar – och attraherar de som tycker att boendeformen i en bostadsrättföreningskostym är för trång. Då är ägarlägenhet bättre anpassad.

Om en lägenhet bara ska användas för att bo i, framträder då andra till bostadsrättens fördel?

-- Kanske – i en teoretisk framtid kanske vi möter en annan typ av gemenskap i BRFer och mer individualister i ägarlägenheter. Men tror det snarare beror på hur fastigheten är uppbyggd om det uppmuntrar till gemenskap i form av ytor där grannar kan träffas och umgås och framför allt människorna som bor där.

Marie Östlund tillägger: 

-- Vi på SBC ser fram emot att få hjälpa ägarlägenheter att förvaltas.

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.206