23948sdkhjf

NCC skaffar hund

Som så många andra i corona-tider, har NCC fått en ny familjemedlem. Den är fortfarande kvar på kenneln i USA men snart är den här i Sverige.

Inledningsvis ska den bo på NCC:s projekt Kineum i Göteborg. Och där ska den inte bara leka utan också jobba, skämtar NCC i sitt pressmeddelande.

NCC har försett sig med en robothund som gör det den programmeras för. Det som är unikt är att den, genom senaste AI-tekniken, kommer att ”själv” lära sig mer och utvecklas allteftersom den jobbar och på så vis inhämtar data.

– Vi tycker att det ska bli väldigt spännande att på det här sättet få jobba med ny robotteknik. Vi ser ett antal funktioner som den här ”hunden” kan ha men vi håller också öppet för att vi med tiden kommer att hitta nya användningsområden som vi ännu inte har tänkt på, säger Christina Claeson-Jonsson som vid sidan av sin roll som koncernens chef för Research & Innovation på NCC också har en tydlig förankring till forskarvärlden genom att vara adjungerad professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Hon har en nyckelroll i anskaffandet av hunden som ingår i ett större EU-projekt.

På sikt ska hunden testas på många olika projekt runt om i Norden. Men hundens första hem kommer att bli projekt Kineum där NCC tillsammans med Platzer bygger en 27 våningar hög byggnad i Gårda i centrala Göteborg. Hit ska även NCC:s Göteborgskontor flytta när huset står färdigt 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079