23948sdkhjf

Norrläge förenklar husresan med digitalisering

Nystartade husbyggaren i Boden bygger väggblock med en ny metod baserad på lättbalk i trä och träfiberisolering. Delägarna och de tre branschprofilerna märker ett stort sug efter industriellt snabbyggda hus. Den traditionella köpprocessen ses dock ofta som ett hinder, något en spelbaserad app ska råda bot på.

TEXT OCH FOTO: MONICA ALMGREN
 

– Vi vill göra det enkelt att beställa sitt hus, säger Johan Ekström.

 Norrläge finns på två olika adresser i Boden med kontor i Boden Business Park och fabrik på Kopplingsvägen. Arbetskraften består av 13 anställda plus ett antal   inhyrda snickare. Fram till dagens datum har företaget byggt och sålt 35 hus, främst i norra Sverige och utmed Norrlandskusten där marknaden kan ringas in.

Ett ungt företag men ledningen består av tre erfarna och de räknar tillsammans ihop 37 år av erfarenhet av att bygga, solida norrländska hus. Johan Ekström, Joel Mattson och Gabriel Olsson.

Företaget levererar prefabricerade träelement som sammansätts till villor, fritidshus, garagebyggnader och fungerar även som byggdelar till större projekt exempelvis flerbostadshus.

Norrläge utvecklar och tillverkar sina väggblock själva med en ny metod, baserad på lättbalk och träfiberisolering. Lättbalken från Masonite Beams ersätter traditionella träreglar och väggblocken fylls sedan med träfiber från Hunton. 

– Vi ville hitta en bättre arbetsmiljö för våra snickare och komma bort från den traditionella isoleringen som är allmänt otrevlig att ha göra med.

– Att arbeta med lösull gör det hela både smidigare och snabbare, säger Johan Ekström.

– Våra nya miljöväggar är en jättefin produkt som är lätt att arbeta med för killarna och tjejerna i fabriken, vilket minskar antalet tunga lyft. Ett fysiskt lättare jobb hoppas vi ska få fler kvinnor att välja oss som arbetsgivare.

En lättare vägg – och en tunnare. Idag kan Norrläge göra en vägg som har en motsvarande isoleringsförmåga som företaget har arbetat med tidigare, fast den är tunnare.

– När vi ska frakta väggblocken betyder det också att vi får med mer material i våra transporter. Ett stort hållbarhetstänk, säger Johan Ekström.

Norrläge kundanpassar alla projekt och effektiviserar produktionen. Husens prefabricerade delar monteras på plats hos kunden. En kran lyfter dit väggarna.

Rutinen brukar vara som så att huset anländer till kunden på måndagen och är färdigmonterat med tak och plåtrännor på fredagen.

– Många tar ledigt från jobbet för att få vara med om när deras dröm går i uppfyllelse.

Norrläge har utvecklat matrikeln Husresan, för att förenkla för kunderna att göra sina inköp och designa sitt hus.

Byggbolaget vill göra köpprocessen mindre komplicerad genom att det ska vara möjligt att kunna göra sina val digitalt. Det är inte en slump att bolagets kontor ligger i Bodens ”Silicon Valley”.

– Här har vi dataspelsutvecklare att ta hjälp av för att förenkla beställningsprocessen så att vi får det resultat vi önskar.

- Vi vill ju försöka förändra processen och göra det enklare att beställa men ändå bibehålla en flexibilitet. Viktigt är att kunden ska kunna välja. För att detta ska bli möjligt jobbar vi mycket med digitalisering.

Beskriv vad som utmärker er digitalisering för att underlätta byggen?

– Vi vill digitalisera men behålla valfriheten detta gör det självklart mer komplext med så många parametrar att ta i beaktning. Digitaliseringen kommer att ske i etapper och utvecklas hela tiden.

Snart lanseras den digitala husresan.

 – Husresan ska likt en första klass bussresa med många stopp kommer ta kunden från start till inflyttning på ett behagligt sätt.  

Det personliga mötet är dock oersättligt.

– Mycket sker digitalt men vi säljer inte en affär digitalt idag. Då måste vi träffa kunden personligen eftersom att vinna kundens förtroende är viktigt, säger Johan Ekström.

2.norrläge.jpg

Företagets fabrik i Boden på Kopplingsvägen utvecklar och tillverkar väggblock.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078