23948sdkhjf

Första nettonollutsläpp certifierat invigt

Världens första NollC02-certifierade byggnad invigd på Gotland.

Nu har Lidl invigt en butik i Visby som har ett nettonollutsläpp av koldioxid under hela byggnadens livslängd, enligt ett pressmeddelande från Sweco.

Byggnaden är världens första i sitt slag och Sweco har ansvarat för projekteringen av stommen. Etableringen av butiken är ett pilotprojekt för Sweden Green Building Councils certifiering NollC02.

Sweden Green Building Council, SGBC, har tillsammans med byggbranschen tagit fram certifieringen NollC02 för att reducera utsläpp av växthusgaser i byggnationer, och för att bidra till en klimatneutral samhällsbyggnadssektor.

Lidl-butiken i Visby är världens första byggnation med certifieringen.

Swecos konstruktörer har projekterat stommen där byggnaden är i limträ med inner- och ytterväggar av korslimmat trä, KL-trä. Taket är tillverkat av prefabricerade träelement. Att det blev just trä beror på att trä är förnybart, ekologiskt och kräver en relativt liten mängd energi i tillverkningsprocessen.

Utöver användningen av trä och byggnadsmaterial med låg klimatpåverkan har energiåtgången minskats under byggprocessen. Även energianvändningen är effektiviserad, bland annat med möjlighet att återanvända spillvärme. Byggnadsvolymen är begränsad och utformningen optimerad bland annat genom anpassning av stomsystem, fasader, glasytor, isolering, solavskärmningar och energisystem.

Uppdraget har Sweco har genomfört tillsammans med LINK Arkitektur.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078