23948sdkhjf

Byggbolag stäms på 25 miljoner

Lönedumpningar och utnyttjande av utländsk arbetskraft. De är anklagelser som fackförbundet Byggnads riktar mot betongjätten Formbetong.

Nu stämmer Byggnads bolaget på 25 miljoner kronor.
– Jag skulle vilja kalla det modernt slaveri. Det är toppen av ett isberg, så skitig som branschen är nu har den aldrig varit förut, säger Torbjörn Hagelin på fackförbundet Byggnads, till SVT Nyheter.

Formbetong och Byggnads ska mötas i Arbetsdomstolen rörande en stämningsansökan på 25 miljoner kronor som riktas mot betongbolaget. Byggnads hävdar att betongbolaget har brutit mot kollektivavtalet på sju olika punkter. 

Enligt fackförbundets kalkyl ska bolaget i genomsnitt betalat 96 kronor för lite i timmen till de utländska arbetarna, i över 337 tusen arbetstimmar.

Ärendet är det mest omfattande Byggands drivit och aldrig tidigare har Byggnads Aldrig tidigare har Byggnads drivit ett lika omfattande ärende eller begärt en så stor summa av ett bolag för att inte följt kollektivavtalet.

Byggnads representant företrädare Torbjörn Hagelin menar att ärendet har en stor principiell innebörd.  

Det här har pågått under en lång tid, det är en diskriminering av de här arbetstagarna, säger han till SVT Nyheter.

Formbetong skriver i ett uttalande till SVT Nyheter att företaget har betalat löner och ersättningar i enlighet med hur de uppfattat överenskommelsen med Byggnads.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062