23948sdkhjf

Slopad ränta på uppskov litet steg i rätt riktning

Mäklarsamfundet stödjer regeringens förslag att avskaffa schablonintäkten på uppskovsbelopp.

Det skriver Mäklarsamfundet i sitt remissvar till Finansdepartementet.

Vidare konstateras att slopandet kan leda till ett något mer effektivt utnyttjande av bostadsbeståndet. Samtidigt krävs fler och betydligt mer långtgående åtgärder för att rörligheten ska öka i den utsträckning som krävs för en bostadsmarknad i balans.

Idag, den 7 augusti 2020, är sista dagen för remissinstanserna att lämna synpunkter på regeringens förslag att avskaffa schablonintäkten på uppskovsbelopp, alltså den avgift som en privatperson som sålt en bostad med vinst och begärt uppskov med skatten för detta idag måste betala. Förslaget är en av punkterna i Januariavtalet.

- Om alla de ensamboende äldre som bor i villa, men vill flytta till något mindre och mer bekvämt faktiskt gjorde det så skulle boendeyta motsvarande 45 000 nyproducerade lägenheter frigöras.

Att ta bort räntan på uppskovsbelopp är ett litet steg i rätt riktning, som kan få vissa i den här gruppen att genomföra ett bostadsbyte. Samtidigt har regeringen återinfört takbeloppet på uppskov. Mäklarsamfundet ser en överhängande risk för att det motverkar de positiva effekter för rörligheten som förslaget skulle kunna få, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094