23948sdkhjf

White vinner uppdraget att utforma Bergens nya signum

Nu står det klart att White Arkitekter utsetts till vinnare i tävlingen om att formge den nya strandparken och badanläggningen i Bergen.

Förslaget som kallas True Blue har sin utgångspunkt i vatten som, trots stadens namn, är det mest påtagliga elementet i Bergen.

Syftet är att skapa ett nytt signum för staden där invånarna ska utmanas att uppleva vattnets kvaliteter under årets alla årstider. Spännande arkitektoniska grepp ger en vacker park som är hållbar över tid.

I samband med utbyggnaden av en ny spårvagnssträcka ska Lungegårdsparken utvidgas och uppgraderas. I tävlingsbriefen efterfrågade Bergen kommun ett identitetsskapande stadsrum som ska bli den bästa parken i Bergen 100 år framåt. Den ska erbjuda ett brett utbud av aktiviteter och rekreationsområden samtidigt som den ska ha innovativa lösningar gällande miljö- och klimatanpassning.

– Vatten är Bergens livselixir. Vatten från älvmynningarna, fjordar och hav likväl som från himmelen i form av regn. Därför präglar det hela vårt förslag, säger Niels de Bruin, ansvarig arkitekt på White.

Strandparken sträcker sig över en kilometer och White har delat in den i tre zoner som etablerar sig i en gradient med utgångspunkt i hur de urbana och naturnära delarna upplevs.

Den första zonen, som också blir den största mötesplatsen, börjar i stadens centrum med en stadsstrand, en flytande badanläggning och plats för sportaktiviteter och evenemang. Vidare övergår parken till att fokusera mer på natur och rekreation för att sedan fokusera på livet under och ovan vattnet. Det etableras både fasta och flytande strukturer i form av öar, broar och badbryggor för att kunna bege sig ut på och i vattnet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11