23948sdkhjf

Ingen åtalsanmälan för dödsfall

Arbetsmiljöverket kommer inte att åtalsanmäla dödsolyckan på Östermalm där en ställningsbyggare dog.

Verket har inte hittat några brister hos företag eller på arbetsplatsen, uppger Byggnadsarbetaren.

Det var den tredje april som ställningsbyggaren föll cirka 15 meter från en ställning på en innergård på Östermalm i Stockholm.

Mannen skadades vid fallet så allvarligt att han dog av sina skador.

Mannen i 30-årsåldern beskrivs av arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson som mycket erfaren och duktig i sitt yrke och som hade genomgått mer än alla utbildningar som krävs.

– Det är fruktansvärt tragiskt, säger hon.

Ställningen på plats skulle demonteras. Vad som exakt inträffade när ställningsmontören föll är oklart, enligt Byggnadsarbetaren.

– Om de höll på med det faktiska arbetet just när han föll, det är oklart, säger Jenny Bengtsson. Det är hon som tillsammans med kollegan Roger Naeslund hållit i utredningen.

Under onsdagen gick inspektörer, jurist och beslutsfattare på Arbetsmiljöverket igenom olyckan för att fatta beslut om hur man skulle gå vidare.

– Det landade i att Arbetsmiljöverket inte kommer att skicka någon åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten. Det grundar sig på att juristen och beslutsfattaren inte ser det som ett arbetsmiljöbrott, säger Jenny Bengtsson vidare till Byggnadsarbetaren.

Parallellt pågår en utredning om brottsmisstanke som leds av åklagare Gunnar Jonasson. I den typen av utredningar väger Arbetsmiljöverkets slutsatser tungt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078