23948sdkhjf

Göteborgsk ögonsten rustas

Nu påbörjas arbetet med att renovera insidan av den vackra mangårdsbyggnaden på Billdals Gård i södra Göteborg.

Sedan tidigare har det gjorts en omfattande upprustning av husets utsida och snart fortsätter arbetet med källarplanet och första våningen. Avsikten är att bevara huset för framtiden och öppna upp det för göteborgarna.

– Vi ska skapa ett nytt besöksmål och ge göteborgarna möjlighet att komma till en unik byggnad, säger Fredrik Davidsson, chef investeringsprojekt/tidiga skeden på Higab.

Billdals Gård byggdes på 1860-talet som sommarbostad åt grosshandlaren och kommunpolitikerna James R Dickson. Gården har därefter ägts av andra kända göteborgare som Charles Felix Lindbergh och Gustaf Werner. Arkitekturen är starkt inspirerad av nyrenässansen och mycket av den ursprungliga interiören finns kvar.

Under arbetets gång kommer det att ges möjlighet att besöka en av salarna på första våningen. Här kommer Higab att berätta om byggnadsvårdsarbetet och vad det innebär att restaurera och rusta upp ett kulturhistoriskt intressant och värdefullt hus som Billdals Gård.

– Genom en mindre utställning i huset kommer besökare kunna ta del av hur arbetet ska gå till. De kommer att få se rummen i befintligt skick, vilket kommer att ha en pedagogisk poäng, eftersom skador och slitage tillåter dig att se hur ytskikten är uppbyggda. Vi kommer att spara och laga i största möjliga mån med traditionella material och hantverk, säger Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab.

Utställningen var tänkt att öppna 1 maj men på grund av rådande situation kring Covid-19 har Higab valt att avvakta. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156