23948sdkhjf

Vårbudgeten: "Garantier för byggnadskreditiv behövs"

Bostadsbyggandet måste hållas uppe skriver Riksbyggen

Vårbudgeten har presenterats idag men åtgärder för att hålla bostadsbyggandet uppe saknas nästan helt, skriver Riksbyggen.

Bostadsutvecklaren vill se ett införande av särskilda garantier för byggnadskreditiv och ett statligt lån som hjälper unga vuxna in på bostadsmarknaden för fortsatt hög bostadsproduktion, skriver Riksbyggen i ett pressmeddelande.

– Behovet av nya bostäder är fortfarande stort och bostadsbyggandet är också väldigt viktigt för sysselsättningen i Sverige. För att hålla uppe nyproduktionen behöver särskilda garantier för byggnadskreditiv övervägas, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

I skuggan av coronakrisen blir det svårt uppfylla bankernas säljkrav och då blir det inte byggstart såvida inte byggföretaget kan överbrygga med egna medel.

– Det är inte alla som har möjligheter till detta och för de som kan är möjligheterna begränsade vilket kommer att minska igångsättandet. En statlig garanti under en period skulle hålla upp nyproduktionen, säger Mårten Lilja.

Unga vuxna är den grupp som har det tuffast på bostadsmarknaden idag.

– Coronakrisen gör det än svårare får unga vuxna att skaffa en egen bostad. Möjligheten till amorteringsundantag är viktigt för dem som redan har en bostad, men räcker inte. Riksbyggen har tagit fram ett förslag om ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet, som borde införas snarast för att hjälpa unga vuxna att kunna köpa en bostad, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125