23948sdkhjf

Hmb bygger smarta hyresrätter

180 hyresrätter i Järfälla ska bli nästintill självförsörjande på el tack vare tekniska innovationer och anpassad arkitektur.

Hmb construction bygger fastigheterna på uppdrag av Tornet bostadsproduktion, inom ramen för forskningsprojektet med det något udda namnet Tallbohov electric village, som stöds av Boverket.

Projektet går ut på att utveckla en metod för flexibel energiförsörjning, som med hjälp av artificiell intelligens väljer det energislag - solenergi, berg-/fjärrvärme eller köpt el - som för stunden ger lägst klimatavtryck, och förutser behov av lagring och förbrukning av energi. Dessutom utreds möjligheterna att lagra energi från solcellerna i form av vätgas för att kunna använda den under mörka årstider.

Genom att sprida kunskapen om de nyskapande lösningarna förstärks samhällsnyttan av projektet.

– Vi gläds över att få bidra till ett innovativt projekt som ligger i framkant inom klimat och hållbar livsstil, säger Krister Karlsson, vd för Hmb construction.

Markarbetena inleds under våren och de första 180 lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning sommaren 2023. Totalt planeras för 300 lägenheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062