23948sdkhjf

Östermalms saluhall återinvigs!

I dag öppnar den anrika saluhallen på Östermalmstorg i Stockholm, efter fyra års genomgripande renovering.

I dag återinvigs Östermalms saluhall, efter fyra år av omfattande renovering och restaurering. Inför ett stort pressuppbåd berättade Dennis Wedin, moderat fastighetsborgarråd, och Ulf Elmqvist, fjärde generationens handlare i saluhallen och därtill ordförande för hallens handlarförening, om renoveringen och hallens betydelse för Stockholm nu och då.

– I en tid av konkurrens från näthandeln och allt färre personliga kontakter, fyller en saluhall en viktig funktion. Det kostar lite mer att handla här, men man får kunskap, service och ett fantastiskt fint utbud, sade Dennis Wedin.

Centralt i projektet har varit att ta vara på det kulturhistoriska värdet i saluhallen, och en stor del av arbetet har handlat om återställande och restaurering. Den ursprungliga stjärnformade planlösningen har återställts, originalfärgsättningen har tagits fram liksom fönstren som målades över i slutet av 1960-talet. De har fått nytt glas och automatiska solavskärmningar. Fasaden har återfått sina toureller i tegel (små runda torn) och fått belysning och nya skyltar, och entréer som har satts igen under åren har åter öppnats. De tekniska lösningarna syns inte lika tydligt, men är toppmoderna. Systemen för värme, kyla, ventilation, brand, utrymning och larm är alla nya, och lager och varumottagning har byggts om och förbättrats. En gigantisk nyinstallerad sopsug kan ta hand om åtta kubik malt matavfall, vilket väsentligt minskar behovet av transporter.

Personalen har fått fräscha omklädningsrum och toaletter i källaren och alla utrymmen har tillgänglighetsanpassats.

Huset skall så småningom kompletteras med ett nytt hotell på Nybrogatan, med bästa shoppingläge.

Totalt har 300 byggnadsarbetare jobbat med projektet under fyra år.

Utbudet hos de 17 handlare som håller till i hallen har också setts över. Ett viktigt önskemål från staden var att närmiljön skulle bli livligare på kvällarna. Därför har några butiker tagits bort och ersatts med restauranger och barer, där man kan umgås, och restaurangerna har flyttats ut till fasadlägen, vilket möjliggör längre öppettider.

En påkostad och ovanligt lyckad restaurering av en av Stockholms mest anrika byggnader är avslutad, och Dennis Wedin och Ulf Elmqvist är fulla av framtidstro:

– Nu kan hallen bli en mötesplats för alla stockholmare i minst hundra år till.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096