23948sdkhjf

Så stryper Damberg tillgången till sprängmedel

Kriminellt uppsåt ska stoppas

Bättre tillsyn, bakgrundskontroller och ursprungsmärkning – det var några av förslagen som diskuterades när inrikesministern mötte representanter från byggbranschen för att diskutera hur man hindrar att kriminella får tillgång till civila sprängmedel.

Med anledning de ökande antalet sprängningar som skett i Sverige inte minst under 2019 anordnade inrikesministern Mikael Damberg rundabordssamtal med nyckelpersoner från byggbranschen.

På agendan var att diskutera hur man kan förhindra att civilt sprängmedel hamnar i de kriminellas händer.

- På mötet mellan byggbransch och regering gick det inte att slå fast hur vanligt det är att sprängmedel försvinner från byggarbetsplatser, uppger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen för tidningen Byggindustrin

– Det finns en stor vilja att åstadkomma en förändring i Sverige, säger Mikael Damberg.

– Jag har haft ett väldigt konstruktivt möte med byggbranschen. Vi tittade på flera olika områden som tillsyn, bakgrundskontroller, ursprungsmärkning men också utbildningen av dem som hanterar sprängmedel ute på byggarbetsplatserna. Det finns mycket vi kan göra för att försvåra att sprängmedel försvinner från våra byggarbetsplatser, säger Mikael Damberg.

Flera av de närvarande från byggbranschen menade att många kommuner inte genomfört den tillsyn som de ska göra av den här typen av företag och verksamhet. Ansvaret för att kommunerna utför tillsynen ligger ytterst på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Källor: Byggindustrin och Fastighetsnytt

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063