23948sdkhjf

Stora regionala skillnader på husbyggnadsinvesteringar  

De senaste tre åren har skillnaderna mellan regionernas husbyggnadsinveteringar ökat, och i storstadslänen tappar byggandet andelar. Det visar en sammanställning av data från 2016.2019 som Navet Analytics gjort. 

Läs också: Vikande bostadsbyggande

Under 2016 ökade husbyggnadsinvesteringarna med 20 procent jämfört med året innan och 46 procent av bygginvesteringarna skedde i de tre storstadslänen. Sedan dess har storstadslänens andel av husbyggnadsinvesteringarna minskat stadigt och under 2019, de tre första kvartalen, uppgick andelen till 41 procent. 

Samtidigt beräknas volymen påbörjade husbyggnadsinvesteringar ha minskat sedan toppen 2017 med 15 procent.  

– Att storstadslänen har stått för en större del av nedgången än resten av landet hänger ihop med att den kraftiga uppgången 2016 också skedde i större utsträckning i dessa län, säger Jenny Ingelström, analytiker på Navet analytics. 

Uppdelat på sektorer har storstadskoncentrationen generellt varit som störst inom nybyggnad av flerbostadshus samt kontor- och handelslokaler under de senaste åren, över 60 procent, medan den är som minst inom industrilokaler.  

– Att det är inom industrisektorn som den största förändringen sker är inte så förvånande, då detta är en väldigt volatil sektor där investeringsvolymen kan variera kraftigt mellan olika år och regioner, säger Jenny Ingelström. 

Mellan 2016 och 2019 är det inom just denna sektor som den största förändringen har skett, där investeringarna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne har gått från att stå för drygt 40 procent av totalen till cirka en tredjedel. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094