23948sdkhjf

Det är Byggnads krav i avtalsrörelsen 

Hårdare granskningar och mer fokus på företagens ansvar, det är några av de sakerna fackföreningen Byggnads kräver i årets avtalsrörelse. 

– Det här är en viktig avtalsrörelse och vi har våra medlemmar med oss. Hundratals avtalsmotioner som kommit in har handlat om pensionerna. Det är ett dystert kvitto på att pensionssystemet är inte fungerar. Jag möter byggnadsarbetare som knaprar värktabletter varje dag för att stå ut och många oroar sig för om de ska orka arbeta fram till pension. Och för hur stor den blir när det väl är dags. Mer pengar in i systemet är en självklarhet. Och det från första arbetstimmen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. 

Byggnads viktigaste krav: 

  • Ordning och redaArbetsgivarna och företagen måste ta ett större ansvar på arbetsgivarna och företagen, uppföljning och granskning av huvudentreprenörens ansvar ska gå snabbare.  
  • Hålla hela arbetslivet: Bättre arbetsmiljöansvar, regelbundna hälsoundersökningar och ett engagerat samarbete med företagshälsa är grundläggande.  
  • Högre pensionerEtt pensionssystem anpassat efter byggares verklighet och avtalspension från första arbetstimmen. 
  • Löner: Byggnads står bakom det gemensamma kravet från 12 LO-förbund om minst 3 procent i löneökning. Men ökningen får inte vara mindre än minimum 783 kronor i månaden.  
  • Jämställdhet och sexuella trakasserier: Krav på arbetsgivarnas ansvar att utreda, och vidta konkreta åtgärder för att förhindra trakasserier. 
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125