23948sdkhjf

Byggmarknadskommissionen ska hindra byggfusk

Under fredagen lanserades initiativet Byggkommissionen, som ska arbeta för att säkra schyssta arbetsvillkor, en sund konkurrens och långsiktigt utveckla en seriös och hållbar byggmarknad. 

Läs också: Corona har hunnit ifatt byggarna

– Initiativet med Byggmarknadskommissionen bottnar väl i Byggföretagens vision om att vi ska bygga ett Sverige på schyssta grunder. I vår gemensamma strävan om en attraktiv, sund och säker byggbransch kan vi inte acceptera att det finns de som fuskar eller bryter mot lagar och regler, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för Byggföretagen. 

Byggmarknadskommissionens arbete kommer att pågå i två år.  

Byggmarknadskommissionen ska kartlägga rådande förhållanden på den svenska byggmarknaden och föreslå åtgärder som främjar en långsiktig utveckling av en sund, hållbar och attraktiv byggbransch. Kommissionen är ett byggbranschinitiativ som samlar de största byggföretagen, fackliga organisationer, allmännyttiga och kooperativa företag. 

– Det finns i dag problem med oseriösa företag som inte följer de lagar och regler som gäller på den svenska byggmarknaden. Detta sker på såväl de större bygg- och anläggningsprojekten, som inom byggservicen till enskilda. Samhället drabbas av samhällsekonomiska kostnader i mångmiljardklassen, enskilda individer utnyttjas i form av social och lönemässig dumpning. Byggbranschens legitimitet, attraktivitet och utvecklingsmöjligheter skadas och det omöjliggör en sund och schysst konkurrens i byggsektorn, säger Stefan Attefall, tidigare bostadsminister, som blir ordförande för Byggmarknadskommissionen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079