23948sdkhjf

Fart på bostadsmarknaden kan inbromsa

Reavinst-tak kan bli käpp i hjulet

För fyra år sedan slopades taket för uppskov av reavinster på bostäder. Nu planerar regeringen att återinföra ett tak.

Omsättningen på bostadsmarknaden är fortsatt stor. Under decenniets första månad såldes cirka 8 900 bostadsrätter och cirka 3 100 villor i landet, vilket är mer än i januari förra året.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Vi kan konstatera att 20-talet har börjat med hög omsättning på bostadsmarknaden. Det såldes betydligt fler bostadsrätter och villor i januari i år jämfört med januari föregående år.

– Frågan är vad som händer när regeringen nu planerar att återinföra taket för uppskov av reavinster på bostäder. Jag befarar att det kan få omsättningen att bromsa in, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

Mäklarsamfundet har i ett remissvar framfört kritik mot planer på reavinst-tak. Regeringen planerar att återinföra taket redan i sommar och det återstår att se vad det får för konsekvenser på försäljningsstatistiken.

– Den stora omsättningen på bostadsmarknaden kan definitivt komma att påverkas. Vi kan inte utesluta att ett nytt tak på uppskov av reavinsten kommer att ha en hämmande effekt på bostadsmarknaden. Vi räknar med att cirka var tjugonde affär berörs och effekten kan bli som störst i storstadsregionerna, menar Björn Wellhagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08