23948sdkhjf

Vindskydd i trä vann pris för Årets Arkitektur

"Vidareutvecklar turismen i samklang med naturen”

Arkitektur- och designpriset Swedish Design Awards by RUM 2020 i kategorin Årets Arkitektur har tilldelats Arknat.

Frågan kring hur arkitekturen bäst förhåller sig till naturen har klurats på i alla tider. Nuförtiden handlar relationen mellan natur och arkitektur inte så mycket om byggnader utan om långsiktig hållbarhet, säger juryn i sin motivering.

Sweco har tillsammans med organisationen FriluftsByn under flera år arrangerat arkitekturfestivalen Arknat i Höga Kusten. Nu står projektet som vinnare i kategorin Årets Arkitektur när Swedish Design Awards by RUM 2020 avgjordes igår.

– Det är en stor ära att få ta emot priset. Arknat är sprunget ur en idé om att föra arkitekturen närmare naturen och naturen närmare arkitekturen. Att genomföra Arknat hade inte varit möjligt utan det samarbete som vi haft med kollegor, studenter och samarbetspartners. Det är häftigt att se hur de vindskydd som vi har skapat nu ger skydd, ro och inspiration till de som besöker dem, säger Martin Björklund, byggnadsingenjör vid Swecos arkitektverksamhet och initiativtagare till Arknat.

För att öka förståelsen och stärka relationen mellan arkitektur och natur initierade Sweco och FriluftsByn 2017 Arknat. Under tre somrar har arkitektstudenter från hela Norden deltagit i Arknat för att tillsammans uppföra och utforma vindskydd i trä och totalt har nio vindskydd sedan dess placerats ut längs med Höga Kusten.

Design- och arkitekturpriset Swedish Design Awards by RUM 2020 delades ut av förlaget It is Media i samband med att möbelmässan Stockholm Furniture & Design Week öppnade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069