23948sdkhjf

Färre konkurser i detaljhandeln – fler i bygg 

Ett rejält uppsving med färre konkurser inom detaljhandeln, men fortsatt nedåt för byggbranschen. Det visar ny konkursstatistik från UC. 

Färsk statistik från UC visar att konkurserna minskar med 4 procent i januari, jämfört med samma månad i fjol. 

– Konkursnivåerna står stilla under årets första månad precis som de har gjort länge nu. Den befarade avmattningen i konjunkturen är inget som syns i konkursstatistiken. Sveriges företag mår över lag ganska bra! I Stockholm står konkurserna också stilla precis som i övriga landet. Det är bara små variationer, säger Richard Damberg, ekonom på UC. 

För byggmaterialhandlarna verkar det också positivt, enligt Navet analytics indikatorer.

– Statistiken vi analyserat pekar på att omsättningsökningen under föregående helår uppgick till strax över tre procent. Trenden speglar den positiva utvecklingen för den växande volymen ombyggnad och underhåll. Dessa typer av projekt gynnar den lokala bygghandeln medan större nybyggnadsprojekt, som just nu minskar i omfattning, inte berör bygghandeln på samma sätt, säger Jens Linderoth, analysansvarig på Navet analytics.

Men utvecklingen i de olika branschsegmenten ser inte lika optimistisk ut. Konkurserna i detaljhandeln minskar med 21 procent, men i byggbranschen samt hotell- och restaurangbranschen ökar antalet konkurser. 

I januari månad ökar antalet konkurser inom byggindustrin med 18 procent, lika så inom hotell- och restaurangbranschen. Konkurserna i detaljhandeln minskar med 21 procent. 

– Som entreprenör bör man tänka efter både en och två gånger innan man startar en verksamhet inom detaljhandel, restaurang eller bygg, om man inte kan branschen mycket väl, avslutar Richard Damberg, ekonom på UC. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094