23948sdkhjf

Stigande bostadspriser under 2019 

Bostadspriserna för bostadsrätter och villor steg i genomsnitt med fem procent under 2019, och året präglades av stora försäljningsvolymer. 

Svensk Mäklarstatistik har sammanställt 2019 års statistik över bostadsförsäljningar. 

Drygt 110 000 bostadsrätter och 55 000 villor såldes under 2019, vilket var 5 000 respektive 1 000 fler än förra året. Det innebär att 2019 är ett nytt toppår. 

– Det sammanlagda försäljningsvärdet för bostadsrätterna och villorna blev drygt 440 miljarder kronor vilket är sju procent högre än förra året och två procent högre än tidigare toppåret 2017, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik. 

Från mäklarsidan är man nu tydlig med att man vill se olika politiska åtgärder för marknaden. 

– Under året har bostadsmarknaden stabiliserats och osäkerheten hos konsumenterna har dämpats. Amorteringskraven är etablerade, räntan är fortsatt låg och oro kring ekonomi och politiska beslut har minskat. Fler konsumenter tar steget att flytta och relativt stabila prisnivåer göra att säljare och köpare möts i större utsträckning. Men även om det görs fler affärer så håller ändå inlåsningseffekter marknaden tillbaka. Vi behöver politiska åtgärder för ökad rörlighet, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. 

Även om man närmare sig samma toppnivåer som 2017 menar Jenny Stenberg från Fastighetsmäklarförbundet att det trots allt är en stabilare marknad nu. 

– Senaste statistiken visar att priserna har under slutet av året visat små justeringar vilket inte är någon överraskning då marknaden ”stannar av” när det börjar närma sig julledighet. Det man däremot kan se att priserna stiger jämfört med det tidigare året och att man närmar sig de höga priserna man hade 2017. Det är dock en mer stabil marknad där inte priserna springer iväg och ett jämnare utbud där köparna är mer avvaktande än tidigare år. Då vi inte heller sett några drastiska ändringar på räntan är inte detta oväntat, kommenterar Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet. 

Marcus Svanberg från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling menar att det var Riksbankens räntehöjning som gjorde att priserna hölls nere i december 2019, trots färre sålda bostäder jämfört med samma månad 2018. 

– De stigande priserna gör det ännu svårare för unga och ensamhushåll att köpa bostad, speciellt i kombination med tuffa villkor för att få bolån. Under 2020 hoppas jag att regeringen tar sitt ansvar för att öka rörligheten på bostadsmarknaden så att fler får möjlighet att skaffa en bostad som passar deras livssituation. Ändrade amorteringsregler och kraftigt sänkt flyttskatt skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094