23948sdkhjf

Domstolsbeslut försvårar byggande vid kärnkraftverk

Mark- och miljödomstolen i Växjö har gett klartecken till rivning av kärkraftsverket Barsebäck i skånska Kävlinge kommun, men även gett tillstånd att mellanlagra radioaktivt avfall på platsen på obestämd tid. Vilket förhindrar kommunens eventuella planer på byggprojekt.

Kävlinges kommunalråd Pia Almström (M) är djupt kritisk till delar av beslutet.

– Det är ett område som hade varit alldeles utmärkt för bostadsbyggande – och det ockuperar man nu med ett mellanlager, säger Pia Almström (M).

Den storskaliga rivningen av byggnader planeras påbörjas först år 2028 och det kommer innebära att det uppstår 300 000 ton rivningsmassor. 

Radioaktivt avfall kommer att mellanlagras på platsen i väntan på slutligt omhändertagande, men eftersom det inte är klart med slutförvaring anges ingen tidpunkt i domen för när avfallet måste vara bortforslat.

Det icke radioaktiva rivningsavfallet kan återanvändas för anläggningsändamål på platsen om det inte innehåller föroreningar.

Först genomförs nedmontering och rivning av kraftverksområdet, där den radiologiska nedmonteringen förväntas genomföras under ca 7-10 år. Därefter inleds den konventionella rivningen vilken pågår under ca 3-5 år.
Nedmontering och rivning av Hamnområdet kan påbörjas efter att slutförvaren tagits i drift.

Den första reaktorn i Barsebäck stängdes av 1999 och den andra 2005. Ansökan om rivning lämnades in i oktober 2018 av Barsebäck Kraft, BKAB.

Domen kan överklagas till och med den 10 januari i år, men Kävlinges kommunalråd Pia Almström uppger till Sydsvenskan att man inte har några planer på att överklaga från deras sida, eftersom man inte anser det vara lönt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078