23948sdkhjf

Levererar betongkammare till Europas största forskningsprojekt 

C3C har fått uppdraget att förse den sameuropeiska forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, med betongkammare. 

Utanför Lund byggs just nu ESS, en bas för världsledande forskning. I samband med spallationsprocessen, som kommer ligga som grund för forskningen, frigörs neutroner och joniserande strålning genereras.  

Som skydd mot strålningen kommer samtliga instrumentstationer på ESS förses med strålskyddade instrumentkammare.  

Ett av instrumenten som ska installeras är ”NMX Experimental Cave”, som C3C Engineering fått i uppdrag att leverera. 

– Vi räknar med leveransstart i januari 2020. Vår lösning på kammare verkar skyddande för personalen utanför, främst som avskärmning för den strålning som genereras, säger Tobias Axelsson-Runbjörk, utvecklingsansvarig på C3C Engineering. 

ESS instrument i de tre olika experimenthallarna kommer att ha varsin instrumentkammare. Det är mycket höga krav gällande utformningen av och tjockleken på betongelementen för att klara en optimerad lösning och säkerställa kraven på strålningsskydd. 

 – Vi arbetade fram en effektiv och projektanpassad teknisk lösning under anbudsfasen. Funktionaliteten är prioriterad, vilket vi kunde visa på med våra lösningar bland annat gällandeteknisk utformning av labyrintfogar, förskjutningar av skarvar och anslutningar mot bottenplattan för att sprida laster och hindra strålning, säger Tobias Axelsson-Runbjörk. 

Läs mer om: ESS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094