23948sdkhjf

Tänk på innan du installerar batterilager

Batterilager i villabostaden blir allt vanligare, i samband med att man installerar solpaneler. Men det finns också risker, därför går nu Villaägarna ut med ett antal råd. 

Batterilager i villabostäder kan användas för att spara överskottsel från dagen till att använda på natten. Men eftersom de oftast använder litiumjonbatterier finns det också risker, och det saknas i dag konkreta regler för hur sådana ska förvaras i småhus. 

– Det är positivt att sparad solenergi kan användas på natten, men det är viktigt att vara medveten om hur du ska hantera batterilager i småhus. Tack vare våra tips, kan riskerna minskas, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg. 

Villaägarnas tips: 

  • Följ Elsäkerhetsverkets krav och låt installationer skötas av behörigt elinstallationsföretag 
  • Vid installation av återbrukat batteri, säkerställ att batteriets status är kontrollerad och dokumenterad av behörig elinstallatör 
  • Utsätt inte batterierna för höga eller låga temperaturer, vibrationer, stötar eller mekanisk påverkan 
  • Placera batterierna så att de är åtkomliga för räddningstjänsten. 
  • Placera litiumjonbatterier som används för energilagring i egen brandcell (att det finns brandavskiljande väggar och bjälklag som vid brand kan begränsa spridning till resten av huset). Detta kräver ofta ombyggnation, då småhus i allmänhet inte är indelade i flera brandceller. 
  • Placera batterilagret i ett utrymme med separat ventilation och håll eventuell dörr till bostaden i övrigt stängd 
  • Material och utrustning ska vara avsedda för ändamålet (originaldelar och inga förlängnings- eller skarvsladdar) och användas så som det är tänkt. 
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328