23948sdkhjf

Prognos: Ökad efterfrågan inom byggbranschen 2020 

Arbetsgivare inom bygg- och anläggningsbranschen tror på en ökad arbetskraftsefterfrågan nästa år, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer. 

Manpowers Arbetsmarknadsbarometer bygger på cirka 750 intervjuer med arbetsgivare i Sverige, och undersöker vad förväntar sig angående arbetskraftsbehov under det kommande kvartalet. 

– Även om det höga trycket på svenska arbetsmarknaden nu dämpas överlag så ser vi en stark jobbprognos för byggbranschen i början på nästa år. Samtidigt vet vi att det råder utbredd kompetensbrist. På en arbetsmarknad i snabb förändring ändras kompetensbehoven ständigt, och därför krävs systematiska åtgärder för att kompetensutveckla arbetskraften. Annars riskerar arbetsmarknaden att stå inför en ökande arbetslöshet och en stor kompetensbrist på samma gång, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup. 

Prognosen för första kvartalet 2020 ligger på plus elva procent, vilket är tre procentenheter bättre än vad arbetsgivarna trodde om färde kvartalet 2019. Jämfört med förra årets prognos, alltså den för första kvartalet 2019, ligger det på ungefär samma nivå i år. 

Byggbranschen har den näst starkaste tilltron på ökad sysselsättningsgrad, strax efter tjänstesektorn, vars prognos landade på plus tretton procent. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082