23948sdkhjf

Grön intelligens och smarta lösningar i Malmö

Serneke utformar nästa generations energihus

Maximerat tak för mer solceller, integrerad batterilagring, energigenererande hiss, mobilitetspool till elbilar, elmopeder och elcyklar. Allt med läge intill park, tågstation, övrig kollektiv trafik och Nordens största köpcenter. Kan det göras smartare?

Serneke engagerar samtiden och inspirerar framtiden genom att bygga och fastighetsutveckla så smart som överhuvudtaget möjligt. Bland annat genom ett av Sveriges smartaste hållbarhetshus, Brf Solkvarteret i Malmöstadsdelen Hyllie. Ett projekt i absolut framkant med den gröna utvecklingen utformat efter devisen ”Det ska vara lätt att göra rätt”.

– Förutom att vi rent miljö- och energimässigt utformar en så ekologisk och hållbar fastighet som möjligt, vill vi även engagera de kommande bostadsinnehavarna genom att skapa förutsättningar för lätt att kunna bidra till ett miljövänligt vardagsbeteende.

– Exempelvis med hjälp av mobilitetspoolen, med vilken vi vill möjliggöra att de boende helt och hållet kan  leva utan bil och genom de leveransboxar vi etablerar i porthusen, både med och utan kylfunktion. Det blir dessutom möjligt själv att odla på gården om man så önskar, berättar Carl Knutsson, projektutvecklare på Serneke.

Livsstilssmart energihus

Bostäderna är resultat av ett kreativt samarbete med Eon med ambitionen att skapa nästa generations energihus. Ett hus som genererar mer el och energi än det förbrukar.

– Minimerad energiförbrukning och lokalt producerad energi från solceller gör boendet så klimatsmart som möjligt och vi planerar dessutom för en rad andra spännande energilösningar, som till exempel att låta hissarna generera el vid användning, att använda elbilar för att lagra energi och att koppla upp hela fastigheten för att styra, mäta och optimera el och värme.

– Alla lösningar ska utgå från de boendes behov och underlätta en hållbar livsstil. Vi planerar dessutom för hopfällbara inköpskärror som underlättar inköpen betydligt, även om det bara är tre minuter till matbutiken, säger Carl Knutsson.

I framkant

Sernekes grund och historia representerar samhällsengagemang och ett genuint intresse att tänka större än sig själva.

– Vi är en nytänkande byggkoncern med en stark strävan att tillhöra och tillföra något nytt för kunderna, samhället och nästa generation. Hållbarhet är inget begrepp vi förhåller oss till, det är ett sätt att vara som genomsyrar allt vi gör.

– För inte så länge sedan var det rätt unikt att sätta solceller på taket. Så är det inte längre. Hållbarhet är i dag självklart. En mycket positiv utveckling där vi ständigt försöker vara i framkant. En utveckling som rör på sig varje dag, men vi tycker att vi är med i täten, avslutar Carl Knutsson.

Fakta

  • Serneke Group AB är grundat i 2002 av Ola Serneke
  • Byggkoncernen levererar heltäckande tjänster inom fastighetsutveckling och entreprenad med målet att uppfattas som det mest nytänkande, engagerande och dynamiska bolaget i branschen
  • Serneke har tre verksamhetsområden; bygg, anläggning och projektutveckling
  • Koncernen har cirka 1 200 anställda med huvudkontor i Göteborg, regionkontor i Malmö och Stockholm samt en rad lokalkontor spridda över hela Sverige
  • Serneke har under 2019 skrivit på Lokal Färdplan Malmö 2030

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078